Diş hekimleri, en çok korkulan doktorların başında gelir. Oysa gelişen teknolojinin ulaştığı son noktalardan biri olan lazerle tedavi, diş hekimliğine yeni bir boyut kazandırıyor. Diş tedavilerinde kullanılan lazer yöntemiyle birlikte artık ağrısız, kanamasız, iğnesiz ve sessiz diş tedavileri mümkün.
Lazer uygulamaları, son 50 yıldır tıp alanında kullanılmaktadır. Diş hekimliği alanında önceleri sadece diş beyazlatma ve yumuşak doku operasyonlarında kullanılan lazer enerjisi, yeni sert doku lazerlerinin geliştirilmesi ile birlikte artık diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinden diş estetiğine kadar birçok işlemde kullanılmaktadır.
İmplant tedavisi, çürüklerin temizlenmesi, diş dolgularının, kanal tedavilerinin gerçekleştirilmesi, kök ucundaki iltihapların kurutulması, diş etindeki ve çene kemiğindeki her türlü cerrahi işlem ve estetik diş tedavilerinin yapılması, dişeti şekillendirmesi lazer yöntemi ile gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca diş rengi beyazlatılıyor, hassas dişlerin hassasiyeti gideriliyor, aft ve uçuk tedavileri de yine lazer yöntemi ile yapılabiliyor.
Ağrısız bir tedavi süreci
Ağrısız, iğnesiz ve anestezisiz tedavi lazerin en büyük avantajlarından biri olarak gösteriliyor. Dişlerdeki çürük dokuları temizlemede ve dişeti ameliyatlarında kullanılan bir lazer cihazı olan Delight Er:Yag Lazer bu avantajlarla diş hekİmİ korkusunu yenme konusunda önemli bir rol üstleniyor. Su molekülleri hedefli Delight Er:Yag Lazer sistemi, çalışılan dokudaki su tarafından lazer enerjisinin emilmesiyle, hedef dokuda küçük patlamalar oluşturuyor. Bu küçük patlamalar, dokular arası bağları çözerek çalışılan yüzeydeki dokuları birbirinden ayırıyor. İşlem sırasında herhangi bir termal ya da mekanik etki oluşmadığından hastada ağrı ya da hassasiyet hissi görülmüyor. Lazer, diş dokusuna 1 mm uzaktan kesim işlemi yaptığı için tedavi ağrı, anestezi ve kanama olmadan yapılabiliyor. Türbinin dişlerde oluşturduğu titreşim sonucu meydana gelen mikro çatlakların engellenmesi, dokuya temas etmeden çalışılabilmesi ve tedavi ortamında steril bölge oluşturması, lazerin başarısını artıran diğer etmenlerden.
Lazerli dolgudan farklı bir yöntem
Halk arasında bilinen lazerli dolgu işleminde asıl yapılan yüksek ışık kaynaklı halojen lambalar ile kompozit esaslı dolgu maddelerinin sertleştirilmesi işlemidir. Gerçek diş lazeri Delight Er:Yag Lazer ise, 2940 nm dalga boyuyla doku seçici özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle Delight Er:Yag Lazer sert dokuda çalışırken yumuşak dokuya etki etmez ve böylece sağlıklı doku kaybı önlenir. Delight Er:Yag Lazer diş lazeri türbinle diş tedavisi esnasında yüzeyde oluşan ve dolgunun tutuculuğunu azaltan ölü organik tabakayı da engelliyor. Böylece dolgular daha uzun süre kullanılabiliyor.
Hangi rahatsızlıklarda kullanılır?
Delight Er:Yag Lazer yöntemiyle ağız içinde sert ve yumuşak dokuları ilgilendiren her türlü tedavi yapılabiliyor. Dişlerdeki çürük dokuların temizlenmesi, kemik içinde gömülü kalmış dişlerin çekiminde kemiğin uzaklaştırılması, kök ucu kistlerinin temizlenmesi, kök kanalı genişletilmesi ve dezenfeksiyonu, dişeti enfeksiyonu tedavisi, estetik amaçlı dişetlerinin kesilerek diş boylarının uzatılması, dil ve dudak bağı kesileri, ağız içi aft ve ülser tedavisi, diş hassasiyetlerinin giderilmesi, diş etlerindeki hiper pigmentasyona bağlı renkleşmelerin giderilmesi gibi pek çok tedavi, lazer kullanılarak başarıyla yapılıyor.
Özellikle kimler lazerle tedavi olmalı?
Diş hekiminden veya iğne yapılmasından korkan hastalarda, hamilelerde ve kalp rahatsızlığı gibi ciddi hastalığı olan bireylerde, çoğu zaman anestezi uygulanması sakıncalı olduğundan lazer kullanımı tercih ediliyor. Böylece hastalar kendilerini daha rahat hissediyorlar. Yaşanan ilk tecrübelerin hayatın sonraki dönemlerinde belirleyici olması dolayısıyla lazerin ilk defa diş hekimine götürülen çocukların tedavisinde uygulanması iyi bir seçim olacaktır.
Lazer Uygulamasının Avantajları Hakkında BİLGİ ALINIZ…
Lazer Uygulamasının Kullanım Alanları Nelerdir?
1. Lazer ile Dolgu Öncesi Ağız Hazırlığı ve Çürük Temizleme
Lazer ile diş dokularında bulunan diş çürükleri temizlenebilir. Ayrıca lazer kullanılan bölgelerde dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlandığı için, o bölgede tekrar enfeksiyon oluşması ve çürük başlaması riski azalmaktadır.
Dolgu yapılacağı durumlarda da Lazer yöntemi ile dolgunun dişe daha iyi tutunması için bölge girintili şekilde hazırlanır. Bu nedenle dişe iyi tutunan dolgu sağlam olur, uzun süre kullanılır ve sonrasında hassasiyet az oluşur. Aynı yöntem ile estetik diş hekimliği uygulamalarından porselen lamineler ve kuronlar yapıştırılmadan önce diş yüzeyine aşındırma yapılır. Böylelikle kuronların düşme riski azaltılmış olur.
2. Lazer ile Kanal Tedavisi
Lazer yardımı ile kanallarda şekillendirme ve sterilizasyon sağlanır. Dolgu ve kanal tedavisi sırasında oluşabilecek ağrılar lazer ile azaltılabilmekte,enjeksiyona çoğu zaman gerek kalmadan işlem bitirilmektedir.
Kanal tedavisi yapılırken özellikle enfeksiyonlu kanallarda iyi bir sterilizasyon sağlanması ile iyileşme hızlı olur.
Diş eti iltihapları ve kanal tedavilerinde de lazer enerjisinin ortamda yarattığı sterilizasyon sayesinde tedavinin başarı oranı artar.
3. Lazer ile Estetik Amaçlı Gülme Hattının Düzenlenmesi
Lazer ile Dişeti Boyu Ayarlama (Gingivektomi-Gingivoplasti)
Özellikle estetik protez çalışmalarında, ortodonti sonrası dişeti estetiğinin sağlanmasında ve güldüğü zaman dişetleri çok görünen hastalarda lazer ile yapılan diş eti boyu ayarlamalarının iyi sonuçlar verdiği gerçektir.
Lazer ile Dişeti Şekillendirme
Lazer ile şekillendirilmesinin ardından doku iyileşmesinin kısa sürede gerçekleşmesi sağlanır.
Böylelikle uzun zaman beklemeye gerek kalmadan, tedavideki diğer işlemlere geçilebilir.
Lazer ile Derin Dişeti Temizleme (Küretaj)
Lazer ile yapılan derin dişeti temizliğinin ardından dişeti cepleri hızlı iyileşmektedir.
Lazer ile Dişeti Renk Ayarlama (Depigmentasyon)
Diş etlerinde pigment artmasına bağlı olarak oluşan hiperpigmentasyonlar klasik yöntemlerde anestezi altında peeling yapılarak tedavi edilir. Lazer tedavilerinde 3 – 4 seansta lazer ile peeling yapılarak, bu sorun giderilebilir. Hasta işlem sonrası yaşantısına devam edebilir.
Lazer ile Yumuşak Doku Lezyonlarının Çıkarılması
Ağız içinde normalin dışında oluşan tüm lezyonlar anestezisiz olarak ve dikiş atmaya gerek kalmadan çıkarılmaktadır.
Lazer ile Diş Hassasiyeti Tedavisi
Diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana gelen diş hassasiyetlerinde, lazer ile dentin kanalları kapatılarak hassasiyet giderilir.
Lazer ile Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma işlemlerinde, lazer ile kısa sürede iyi sonuç almak mümkündür. Klinik ortamında üç seans süren beyazlatma işlemi klinik ortamında lazer ile tek seansta ve 5-6 ton beyazlatılabilmektedir.
Lazer ile Aft-Uçuk Tedavileri
Aft ve uçukların merhem sürüp hassasiyetini azaltmaktan başka herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Ancak lazer ile aft ve uçukların iyileşme süresinin hızlandığı ve sonrasında aynı bölgede tekrar aft ve uçuk çıkmadığı gözlemlenmıştır.
Lazer ile Aft-Uçuk Tedavileri
Aft ve uçukların merhem sürüp hassasiyetini azaltmaktan başka herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Ancak lazer ile aft ve uçukların iyileşme süresinin hızlandığı ve sonrasında aynı bölgede tekrar aft ve uçuk çıkmadığı gözlemlenmıştır.
Lazer ile Biostimulasyon
Düşük dozlarda verilen lazer enerjisi ortodontik tedavi başlangıcında veya cerrahi operasyonlar sırasında kullanılır ve dolgu iyileşimini hızlandırır.
4. Lazer ile Frenektomi
Dil, yanak ve dudak bağlarının konuşmayı engelleyecek şekilde fazla bağlı olduğu durumda, bağların normal durmunu alması lazer ile kesilerek saglanır.
5. Lazer ile Cerrahi Tedaviler
Lazer teknolojisi ile tedavi uygulamalarında, gerekli olan cerrahi uygulama basitleşmekte ve kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir.
Lazer ışını cerrahi operasyonların çeşitli aşamalarında kullanılır. Lazer desteği alınan cerrahi işlemlerde kemik operasyonları 20 yas çekimi için gereken kemik kaldırma işlemleri ve çeşitli kemik şekillendirmeleri çevre dokulara hasar vermeden yapılabilir.
Implant aşamaları yumuşak doku ve kemikte gerekli olan implantla ilgili müdahaleler iyileşme sürecine katkı yapacak şekilde yapılabilir.
Hasta, cerrahi müdahalelerin ardından günlük hayatını kolaylıkla sürdürebilir, konuşma ve yemek yemede zorlanma gibi olumsuzlukları yaşamaz.
Özellikle kimler lazerle tedavi olmalı?
Lazer ile diş tedavisi, özellikle çocuk hastaların ve diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hastanın tedavisinde önemli kolaylıklar sağıyor.
Hamilelerde ve kalp rahatsızlığı gibi ciddi hastalığı olan bireylerde lazer ile diş tedavisi tercih ediliyor. Böylece hastalar kendilerini daha rahat hissediyorlar.
Lazer Destekli Dikişsiz İmplant Tedavileri
Diş eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan dental implant uygulamaları, implantın yerleştirileceği alanın cerrahi kesi yapılarak görüntülenmesi yöntemi uygulanarak veya geliştirilmiş teknikler sayesinde diş etini kesmeden ve dikiş atmadan da yapılabiliyor. Herhangi bir kanama olmadan maksimum 10 dakikada tamamlanabilen
Flapless İmplant olarakta adlandırılan yaklaşık 15 senedir güvenle uygulanan bu yöntemin hasta açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Tekniğin uygulanabilmesi için işlem öncesi Dijital Dental Tomografi gibi gelişmiş görüntüleme yöntemleri ile implantın yerleştirileceği kemik hakkında detaylı inceleme yapılması ve yöntemin bu konuda uzman bir hekim tarafından uygulanması faydalı olacaktır. İşlem, hastalar tarafından diş temizleme ya da dolgu yaptırmaktan çok daha kolay olarak nitelendirilmektedir. Flapless tekniğinde implant uygulaması, diş eti kesilmeden ve kaldırılmadan dolayısıyla kanama olmadan yapılıyor. Lazer yardımıyla dişetinde kesi yapılmadan sadece implantın kalınlığında doku kaldırılıyor ve yuva içerisine tek seferde implant yerleştiriliyor hatta kemik uygun olduğu takdirde aynı seansta implant üstü kaplamada yapılabiliyor.
Dikişsiz implant uygulamasının avantajları olarak;
– Ağrı ve kanama olmaması
– Dişetinde kesi yapılmaması dolayısıyla dikiş atmayada gerek kalmaması
– İşlem sonrası ağrı ve şişlik oluşmaması
– Klasik yönteme kıyasla işlem süresinin çok daha kısa olması
– Uygun vakalarda protezin aynı gün başlanabilmesi dolayısıyla bekleme süresinini ortadan kalkması olarak sayılabilir.