Korkan Çocuklarda Lazer İle Diş Dolgusu
Süt dişlerinin tedavi edilip edilmemeleri konusunda bir çoklarımızın kafasında soru işaretleri vardır. Konu ile ilgili olarak Dr.Ertuğrul Özyürek, “süt dişleri her ne kadar zamanı geldiğinde sürekli dişler ile yer değiştirecekler ve dolayısı ile geçici bir dönem çocuk ağzında kalacaklar ise de çürüdüklerinde dolgu ile tedavi edilmelerinin gerekli olduğunu ve son dönemde lazer ile yapılan uygulamaların bu alanda bir yenilik olduğunu” belirterek aşağıdaki bilgileri verdi. Süt dişleri çene kemiklerinin büyümesine rehberlik eder ve sürekli dişlerin geleceği hacimleri korurlar. Süt dişlerinde meydana gelen çürükler tedavi edilmez ise diş çekimi gerekebilir. Çekim sebebi ile ortaya çıkan süt dişi eksiklikleri, çene kemiklerinin büyümesinde hacimsel bozukluklara ve ayrıca daha sonra gelecek sürekli dişlerin kendilerine yer bulamamalarından ötürü diş dizisinde çapraşıklığa yol açar. Özetle sağlıklı bir gelişim için süt dişlerinde çürüme saptanıyor ise dolgu ile tedavi edilmesi zorunludur.
Modern dişhekimliğinde konforlu tedavi yöntemleri hastalarda “korku” oluşmasına olanak bırakmamaktadır.
Süt dişlerindeki çürüklerin temizlenmesinde yaygın olarak yüksek hızda dönen aletler (aerotor) kullanılır. Ancak bu cıhazların çıkardıkları ses ve titreşim çocuklarda korku ve titreşimden kaynaklanan ağrıya yol açar. Bu etkiyi azaltmak için nispeten düşük hızlarda çalışan döner aletler (mikromotor) de kullanılmakta ancak bunların da sesleri az olmakla birlikte yarattıkları titreşim daha fazladır.
Son dönemde döner aletlere alternatif olarak “laser” kullanıma girmiştir. Erbiyum laserleri (Er:YAG) adı verilen laser gurubu ile diş minesi ve altındaki dentin adlı katmanda oluşan çürükler çoğunlukla ağrıya yol açmaksızın ve sessiz bir çalışma ortamında temizlenebilmektedir. Erbiyum laserler mine ve dentinde “soğuk ablasyon” adı verilen bir mekanizma ile dokuları hızlı bir biçimde buharlaştırmakta ve çürük bölgeleri yok etmektedir. Bu esnada buharlaşma salise düzeyindeki bir zaman aralığında, çok süratli bir şekilde gerçekleştiği için ağrı hissinin oluşmasına zaman kalmamaktadır. Bu da çocukların dişhekimine gitmekteki en büyük korkularından biri olan “iğne olmak” gereksinimini ortadan kaldırmaktadır. Dolayısı ile süt dişlerindeki çürükleri temizlemede laser kullanıldığında sessiz ve titreşimsiz bir çalışma, anestezi yapmaya gerek kalmadan (ancak, eğer diş sinirine çok yakın bölgede çürük var ise hasta ağrı hissedebilir ve anestezi ihtiyacı doğar) kısa bir süre içersinde hızlı bir biçimde gerçekleştirilebilmekte, bu da çocuklar açısından uygun bir tedavi seçeneği olmaktadır. Çürük temizlendikten sonra meydana gelen boşluk diş rengindeki kompozit veya glass-ionomer dolgu malzemeleri ile basit, hızlı ve kolay bir biçimde doldurulmaktadır. Özetle, günümüzde çocuk dişlerindeki çürüklerin tedavisinde en modern yöntem laser kullanımı olup, bir çok durumda anesteziye gerek olmadan, ağrısız ve çabuk bir tedaviyi gerçekleştirmektedir.