Dijital diş hekimliği nedir?
Dijital diş hekimliği, diş hekimliğindeki klasik yöntemlerle yapılan işlemlerin akıllı bir ağız içi tarayıcı ve bilgisayar yardımıyla yapılmasıdır.
Dijital diş hekimliği ile neler yapılır?
Dijital diş hekimliği ile daimi ve geçici porselen dişler, köprü dişler (kaplama diş, porselen diş) , porselen ve kompozit inley ve onley diş dolguları, dental implant üstü kuron (porselen diş) ve köprü diş protezleri yapılır.
Dijital diş hekimliği nasıl yapılır?
Dijital diş hekimliğinde CEREC denilen akıllı bir bilgisayar kullanılır. Bu bilgisayarın ağız içi tarayıcısı ile ağız içinden dakikalar içinde ölçü alınır ve alınan görüntülerden bilgisayar ortamında sanal bir model oluşturulur. Bu sanal model üzerinde bilgisayar programı ile dişin tasarımı yapılır. Tasarımı yapılan diş CEREC üretim ünitesinde üretilir. Bu sistemi bir nevi üç boyutlu tarayıcı ve yazıcı olarak tanımlayabiliriz.
İşlem süresi ne kadardır?
Ağız içi tarayıcıyla ölçü almak 3-5 dakika kadar sürer. Yeni dişiniz aynı gün içerisinde hazırlanıp yapıştırılır.
Avantajları nedir?
Dijital diş hekimliğinde ağız içinden dakikalar içinde ölçü alınıp, yeni dişleriniz üretildiği için, aynı gün içerisinde yeni dişleriniz yapıştırılır. Klasik diş hekimliğinde kullanılan ölçü kaşığı ve ölçü malzemelerinin kullanımına gerek yoktur. Öğürme refleksi olan hastalar için bu büyük bir avantajdır. Ayrıca çok daha uyumlu ve hatasız dişler yapılabilir.
Dijital diş hekimliğiyle yapılan dişlerin malzemesi nedir?
Yapılacak dişlerin bölgesine ve gelen kuvvetlerin yoğunluğuna göre malzeme seçimi hekim tarafından belirlenir. Dijital diş hekimliğinde zirkonya, empress, kompozit ve kompozit-porselen karışımı malzemeler kullanılır.
Dijital diş hekimliğiyle ne yapılamaz?
Dijital diş hekimliğiyle hareketli diş protezleri (tam, bölümlü, takıp çıkartmalı) şimdilik yapılamamaktadır.